torstai 5. heinäkuuta 2012

Osa 2


Bändi-innostus ottaa tulta alleen

Munasta kuoriutuu jytää: Johnnie Walker Band
Vuonna 1975 Laitilan Sanomat oli tehnyt jutun luokkabändistä nimeltä Muna. Soittajina Hannu Rantanen kitara, Pasi Laihonen rummut ja Jari ”Mikki” Mäkinen basso. 15-vuotiaat nuoret ovat kaikki samalla oppikoulun 5 C –luokalla ja uhkana oli, miten käy bändin kun poikain koulu loppuu.
Saman vuoden syksyllä – useiden nimivaihdosten jälkeen – kuitenkin samat nuorukaiset jatkoivat nimellä Johnnie Walker Band. Myöhemmin Veikko  ”Veksi” Aavasaari tuli bändiin basistiksi, ja Mäkinen siirtyi toiseksi kitaristiksi. Monet aikalaiset muistavat JWB:n selkeästi ensimmäisenä laitilalaisena kunnon rokkibändinä. Muun muassa eräs Jyrki Varjo kävi ahkerasti JWB:n keikoilla, ja sanojensa mukaan vaikuttui suuresti Laihosen soitosta sieltä läpinäkyvien Wooding-rumpujensa takaa. Oli tyylikkyydessään jäätävän viileää, ja esikuvana sai Jykänkin innostumaan rockbändisoitosta.
JWB esitti ajan tavan mukaan muiden yhtyeiden biisejä eli covereita. Pasi Laihosen mukaan jossain kohden ei keikkasetti juurikaan eronnut Hurriganesin biisilistasta. Remu ja kumppanit kun olivat silloin todella kuumaa rautaa. Keikkoja JWB teki varsin paljon, noin viisikymmentä. Muun muassa Sepplän koululla. 70  -ja 80 –luvuilla tehtiin kunnan toimesta paljon raittiustyötä, ja toki myös whisky-merkistä nimensä ottanut JWB esiintyi näissä illoissa oivana porukan sisäänkorkkaajana.
Helmikuussa -78 oli Laitilan Sanomissa julkista selkkausta, kun JWB sai syyttä suotta lemput treenipaikastaan yhteiskoulun alakerrasta. Klassista musiikkia sai siellä treenata, rokkia ei.
Huhtikuussa -79 Johnnie Walker Band voitti Kalannin Urheilutalolla Vakka-Suomen rockmestaruuden. Yhtyeen taival loppui seuraavana vuonna.

                                        Johnnie Walker Band keikalla jossain päin Laitilaa.


Rainshelter
Vuoden -77 tietämillä esiintyi koulun discossa JWB:n kanssa trio, jossa soittivat Heikki Isotupa basso,  Timo Väänänen kitara ja Sauli Soini rummut. Biisit olivat Hurriganesia, Alex Harvey Sensational Bandia mutta myös uunituoreesta punk-ajasta siivutettuja. (Laitilassa digattiin enemmänkin punkista ja uuden aallon musiikista; fiftari-meininki kaikkine tykötarpeineen keskittyi ”Vakka-Suomen pikkuamerikkaan” Uuteenkaupunkiin.) Väänänen muutti Turkuun, ja Rintasen Marko soitti välillä bassoa. Tämän yhdistelmän jälkeen alkoi rakentua Rainshelter, jossa soittivat ensin Soinin, Isotuvan ja Jyrki Varjon lisäksi kitaraa Tommi Laine ja laulajana oli Petri Rytsölä. Hän jäi armeijaan, ja Laine keksi muuta puuhaa joten Isotupa otti myös trion vokalistin toimen. Rainshelterin setti koostui Bad Co:n, Rollareiden ja Freen biiseistä. Yksityiskohtana mainittakoon, että Leivon Kitta soitti hetken rumpuja ennen Soinia. Naispuolisia soittajia ei laitilalaisissa bändeissä kovin montaa ole mukana ollut. Rainshelter teki jonkun verran keikkoja Vakka-Suomessa ja oli mukana myös SM-kisojen karsinnoissa.

                   Rainshelter eli Heikki isotupa, Sauli Soini ja Jyrki Varjo.

Riku and the Boys
Hartikkalanmäessä perustettiin 1979 tietämillä paikallisista voimista bändi, jossa soittivat Riku Heijari ja Kari Antila kitarat, Jari Laiho basso ja Petri Rinne rummut. Nimeksi tuli Riku and the Boys, joka myöhemmin jatkoi nimellä Laine Group treenipaikan mukaan nimettynä. Ensimmäinen keikka oli Poterossa, ja Antila muisti biiseistä ainakin Neil Youngin Hey Hey My My ja Sex Pistolsin Anarchy in the UK. Antila oli aluksi soittanut myös pätkän legendaarista Eddie Van Halenin Eruption sooloa introksi, kun oli jollain tavalla kyennyt levyltä hiffaamaan korvakuulolta Eddien tapping-tekniikan. Antilan mukaan orkesteri teki 5 -10 keikkaa vuosittain. Eipä tainnut Antila arvata Poteron ensimmäisellä keikallaan, että vuoteen 2012 mennessä niitä on hänelle kertynyt noin 3000.

Nuorisokellari eli Potero Laitilan Urheilutalolla tarjosi nuorisolle monenlaista  virikettä: jytää ja discoa!

Huippubändit kävivät keikoilla liki Laitilaa
Rokinmelskeestä kiinnostuneille laitilalaisille on aikanaan hyviä keikkoja ollut tarjolla runsaasti aivan nurkilla. Kalannin urheilutalo kuului 70 ja -80 –luvuilla Suomen huippubändien keikkarundien vakio-ohjelmistoon ja oli lähialueen nuorison keskuudessa suosittu kohtaamispaikka. Sen liepeillä harrastettiin runsaasti myös alkoholin juontia, tappeluksia ukilaisten ja kalantilaisten kanssa sekä puskissa esiavioillista suhdetoimintaa. Raumalla bändipaikka oli Ooperi ja Köyliössä Lallintalo. Laitilan Urheilutalolla ovat olleet konsertoimassa mm. Peer Gynt ja Dingo. Ihoden Kirikalliolta on monella laitilalaisella unohtumattomia nuoruusmuistoja. Osalla ne kirvelee vieläkin.

Paikallinen keikkatarjonta
Paikalliset ravintolat ovat aina tarjonneet myös bändeille esiintymispaikkoja. Kievari, Kukonkulma ja Pub Pikkuveli etunenässä.
90 –luvulla toimi vilkkaana paikallinen Elävän musiikin yhdistys, joka järjesti teemailtoja sekä keikkoja laitilalaisille ja muille bändeille.
Tuoreita rock ja pop-musiikkitapahtumia ovat Laitilassa olleet Wirvoitusjuomatehtaan järjestämä Kekri – juhla, joka suuren suosion myötä saa jatkoa tänä vuonna.
Myös laitilalaisten Jani Pihalan ja Mikko Laineen perustama Tehdas-festivaali virvoittaa taas paikkakuntaa. Tänä vuonna viidettä kertaa toteutuva festari on kaksipäiväinen ja järjestetään 18. -19. elokuuta.

Seuraavassa osassa siirrytään 1980 –luvulle ja Laineen talon viriilin bänditoiminnan aikakauteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti