maanantai 15. lokakuuta 2012

Osa 12


Lisää Laitilassa vaikuttaneita pitemmän partituurin taitureita

Sir Albert
Ei varmaan Timo Heinonenkaan aikoinaan tiennyt kun sen mikroauton vaihtoi mukulana bassoon, että mitä kaikkea se valinta tuokaan mukanaan. Toi se heti lisätöitä mm. kaalinperkauksen muodossa kasvihuoneessa 5 penniä metri että sai sen vahvistimen. Mutta sen jälkeen on mukaan mahtunut paljon ja kaikenlaista. Sävellystä, sovitusta ja soittoa monet vuodet erilaisissa menestyneissä bändeissä. Äänittäjän ja studiomiehen työtä omaan lukuun tai mukana muiden isoissa pajoissa. Keikkaelämään häntä ei omien sanojensa mukaan kovin helpolla enää saa, koska koko ala on muuttunut huonoon suuntaan. Kaupallistaminen on paikoin edennyt liian pitkälle.
Heinonen julkaisi 2003 virailevien soittajien kanssa Sir Albert nimikkeellä LP:n Cosmic seed of love. Lähitulevaisuudessa julkaistaan uusi LP, joka kantaa työnimeä Bubujee. Sen soitot ovat jo äänitetty ja masterointi on tehty kuululla Abbey Roadin studiolla Englannissa. Pitäisi olla säädöt aika kohdillensas. Tällä levyllä musiikinteon ulkopuolellakin monipuolisesti lahjakas Heinonen soittaa kaikki muut instrumentit paitsi rummut. Hyvä esimerkki siitä, kuinka vahvasti musiikista voi kasvaa ihmiselle vahva olemisen ja elämisen tapa.

Timo Heinosen Sir Albert –projekti jatkuu uuden levyn muodossa lähiaikoina.



Savolainen ja King Drapes
Psychobillyä Worst Nightmare –bändillä Laitilassa aikanaan soitellut Sami Savolainen on jatkanut valitsemallaan tiellä, vai liekö rock and rollin tie valinnut miehen? Vuonna 1997 alkoi hänen King Drapes -bändinsä ura, ja heti seuraavana vuonna tuli levytyssopimus Saksasta. Nykyään heillä on brittiläinen Raucous Records ja kotimainen Turun Tähtituotanto –levyfirmat takanaan. Musiikillinen saldo Savolaisella King Drapesin kelkassa tähän mennessä on yli 40 julkaisua. 11 pitkäsoittoa, sinkkuja, EP:tä, biisejä kokoelmalevyillä, kappaleita elokuvissa, keikkoja eri maissa jne. Musiikki on Savolaiselle tällä hetkellä päätyö. Rokkarin unelmat ovat toteutuneet myös siinä suhteessä, että hän on saanut soittaa festareilla nuoruuden idoliensa Crazy Cavanin ja Matcboxin tyyppien kanssa. Itse asiassa häntä kysyttiin -03 matsboxiin kitaristiksi, mutta jälkikasvun ja oman erittäin toimivan bändinsä takia mies kieltäytyi kohteliaasti tarjouksesta.

Sami Savolainen keulalla ja King Drapes.

Samuli Jokinen
Haitaristi/kosketinsoittaja Jokinen on valmistunut 2005 Turun Musiikkiammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi ja erittäin lahjakas mies on toiminut monessa yhtyeessä. Koskettimien lisäksi hän on opiskellut klassista harmonikansoittoa 9 -vuotiaasta asti ja on kilpaillut Suomessa ja ulkomailla sekä osallistunut useille mestarikursseille. Jokinen toimii myös soitonopettajana. Hän on soittanut hieman kevyemmän kattauksen musiikkia Mikko Mäkeläisen ja Jenni Vartiaisen taustayhtyeissä. Tunnetuimpiin rockbändeihin kuuluu turkulainen The Crash, joka monen pettymykseksi lopetti 2009. Tuoreempi kiinnitys Jokiselle on Isoveli, joka vuosina 2004 -2011 toimi nimellä Brightboy tehden englanninkielisiä kappaleita. Tänä vuonna Isoveljeltä julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen LP nimeltä 2012. Jokinen on esiintynyt myös nykysirkusryhmä Agit-Cirkin esityksissä.


Zalo Duo
Jo aivan laitilalaisen bändikulttuurin alkuhämärää -70 –luvun alkupuolella Telecasterillaan valaissut Jyrki Lemmetti oli vuosikaudet kutakuinkin kokonaan soittamatta. Syynä aikanaan tapaturmassa viottunut käsi, jota on operoitu useita kertoja; soittajan kannalta kokonaan siinä onnistumatta. Lemmetti, omien sanojensa mukaan Rauman OKL:n laiskin oppilas teki useita vuosia peruskoulun opettajan työtään. Myöhemmässä vaiheessa hän kulki myös taidevalokuvauksen kentällä varsin pitkälle. Jossain kohden 90 –lukua kävi kuitenkin niin, että akustisen kitaran myötä hän alkoi löytää uudelleen soittamisesta mielihyvää. Omalla tavallaan hän myös kykeni voittamaan vamman tuomat rajoitukset ja on kehitellyt mm. omaperäisiä otteita. Lähiaikoina myös sähkökitarat ovat tehneet vahvaa paluuta Lemmetin keikkasoittoonkin. Todettakoon, että hänellä on kitaroiden osalta kohtuullisen huomattava kokoelma harvinaisia arvosoittimia.
Paljastui myös, että puolisonsa Hanna Salo oli laulajana todellinen luonnonlahjakkuus. Vuodesta 1998 asti he ovat esiintyneenä Zalo Duo –nimellä ja musiikki on ollut heillä päätyönä ja elämäntapana. Suomessa he ovat tietyissä musiikkipiireissä hyvin tunnettuja ja kaksi onnistunutta pitempää Englannin kiertuettakin on takana.
Zalo Duo julkaisi 2007 albumin World is mine. Omalta arvioltani se on monin tavoin mielenkiintoinen levy, joka ei tyhjene muutamaan kuuntelukertaan. Tänä kesänä lukuisten keikkojen ohella alkaa Zalo Duolla toisen LP:n purkitus.


Jyrki Lemmetti ja Hanna Salo ovat ZALO DUO.



Sarja päättyy, rokinsoitto Laitilasta kajahtaen ei. Kiitos kaikille haastatelluille ja myös muille jotka osallistuitte historiikin valmistamiseen. Keep on rockin in the free world!

T: Laihinen

3 kommenttia:

  1. Sen verran ZALO DUO'sta, että toiminta alkoi jo 1994 ja ammattimaisesti oikeastaan Hansun jättäessä vanginvartijan hommat 1996; 1998 teimme jo keikkoja Tukholmassa. Voisin vielä lisätä, että kaikki on tehty alusta lähtien itse.
    Kiitos, Marko juttusarjasta!

    VastaaPoista
  2. Olispa tämänkin nähnyt aikaisemmin, niin olisin voinut omalta osaltani olla antamassa infojani muutamiinkin kohtiin... Kiitokset kuitenkin Markolle, oli liikaa kehumatta ihan hauskaa lukea historiikkia, jonka syntymiseen olin itsekin jonkin aikaa vaikuttamassa. Vieläkin mieltäni kaivertaa, että oliko Neferin jätkien kämpässä oikeasti tikkataulu, jonka keskelle oli leikattu kuvani, kun olin erehtynyt Laitilan Sanomien keikka-arvostelussa antamaan liikaa kritiikkiä.... Nuo Urheilutalon ns. kovat nimet tulivat kauttani. Mukavinta onkin päättää muisteluun tuolta ajalta. Olin sopinut Zeron Ninen keikalle viikonlopuksi, kun Rocktopsin Räsänen soitti, sanoi Keban sairastuneen ja perui keikan. Torstaina! Tarjosi Menneisyyden Vankeja, mutta halusin rokkia, joten älytön soittokierros kaikille keikkamyyjille. Tyhjää oli, kunnes nappasi. Stone oli saanut uusimman levynsä valmiiksi viikkoa ajateltua aikaisemmin ja halusi keikalle tuon levyn biisejä soittamaan. Loppu on historiaa. Laitilan Urheilutalon yleisöennätys syntyi. Porukkaa parveili urheilukentän katsomoille asti. Hullua touhua, mutta myös helvetin hauskaa. Terv. JiRI

    VastaaPoista